Monday, January 25, 2016

Lovci zébus v Isalo

Isalo je jeden z najnavštevovanejších parkov na Madagaskare. Vápencové holé skaly najrôznejších tvarov pripomínajú ľudoprázdnu mesačnú krajinu. No stačí zísť niekoľko výškových metrov dolu do kaňonu a zrazu človek objaví hustú džungľu s prírodymi jazerami a vodopádmi.

V minulosti bola oblasť obývaná kmeňmi Bara a Sakalava. Dnes je park rezervovaný pre turistov a potomkovia oboch kmeňov žijú v osadách na okolí a dodnes do rôznej miery zachovávajú pohrebné či iné zvyky, ako napríklad krádež zébus.

Zébu je zviera s posvätnou vážnosťou na Madagaskare. Je symbolom bohatstva a počas dôležitých udalostí ako napríklad svadba alebo narodenie dieťaťa môže byť obetovaný. V oblasti parku Isalo a ďalších miestach je súčasťou miestných tradícii krádež zébu. V malagasy sa lovci zébus tradične nazývajú „dahalo“. Mladý chlapec schopný ukradnúť zébu tak dokáže svoju silu a mužnosť. Krádež zébu je chápaná ako hrdinský čin a je symbolom prechodu do dospelosti. Chlapec ale nikdy nie je ozbrojený, ak je chytený pri krádeži, začne holými rukami súperiť s majiteľom zébu a ten, kto vyhrá, tomu patrí zébu. Krádež zébu môže byť i znakom lásky k dievčaťu. Čím viac ukradnutých zébu, tým je láska silnejšia.

Napriek silnej tradícii a posvätnej úcte k týmto typicky malagašským zvieratám, je krádež zneužívaná na získanie peňazí. Vyskytuje sa čím ďalej, tým viac prípadov ozbrojených skupín, ktoré kradnú zébu vo veľkých množstvách a predávajú ich na čiernom trhu. Za jedno zviera je možné na čiernom trhu získať viac ako 200 eur. To, že sú ozbrojení, často vedie k  stretom s majiteľmi zébu a k stratám na životoch.

Nielen v oblasti Isalo, ale i v okolí Belo-sur-Tsiribihina sa pohybujú skupiny zlodejov zébu. Keď sme sa plavili na rieke Tsiribihina, od naších sprievodcov sme sa dozvedeli, že oblasťou Belo-sur-Tsiribihina vedie severovýchodne trasa, ktorou prechádzajú lovci zébu a predávajú svoju korisť čínskym obchodníkom. Situácia je napätá a mnohí sprievodcovia sa obávajú, že ak to bude takto pokračovať, za nejakú dobu nebudú cestovné kancelárie môcť z bezpečnostných dôvodov organizovať plavbu po rieke. Počas plavby sa dve noci kempuje na pobreží a v minulosti sa už stalo niekoľko prípadov, že turisti boli prepadnutí. Spočiatku som neverila, veď turisti mohli byť prepadnutí kýmkoľvek, nemuseli to byť lovci zébu.

Po našom výlete na rieke Tsiribihina a parku Tsingy sme sa však dozvedeli smutnú správu. Tafita a Boto, naši sprievodcovia na rieke, boli na ceste domov prepadnutí lovcami zébu. Nedozvedeli sme sa, čo sa presne stalo, vieme len, že Botovi sa podarilo utiecť, no Tafita toľko šťastia nemal a umrel...

Park z diaľky.




Piscine noire.

Vodopád




"Prírodná" mapa Madagaskaru.
Bungalowy s výhľadom na Isalo.
Zébu.
Zébus zapriahnuté do voza.



No comments:

Post a Comment