Monday, January 25, 2016

Baobaby – jedno z mnohých klišé na Madagaskare

Myslím, že takmer každý si spája Madagaskar s baobabmi (odborne Adansonia). Je pravda, že šesť z deviatich druhov baobabov je možné nájsť len na území Madagaskaru a pohľad na ne je naozaj veľkolepý. Človek sa v porovnaní s nimi cíti úplne maličký.

Podľa legendy vládca podsvätia závidel baobabom ich krásu a tak ich vytrhal a nasadil opačne. Preto ich koruna pripomína skôr korene, ako skutočné konáre, niekedy sa mu hovorí ako „strom naopak“. Iná legenda hovorí, že keď ich stvoriteľ zasadil, baobaby sa rozhodli „odkráčať“ preč. Stvoriteľovi došla trpezlivosť a zasadil ich naopak, aby sa už nikam nehýbali. Baobaby môžu prežiť v suchých oblastiach vďaka svojej schopnosti uschovať množstvo vody v kmeni, údajne až 100 000 litrov. Dosahujú výšku až 30 metrov a obvod kmeňa môže byť vyše 40 metrov.

Odhadnúť vek baobabov nie je ľahké, pretože letokruhy sú často ťažko čitateľné. Ak sprievodcovia v parkoch pohotovo odpovedajú na otázku, aký vek majú baobaby, zväčša vek len odhadnú, alebo si ho vymyslia, aby uspokojili zvedavosť turistov. Jeden sprievodca nám raz vysvetlil, že treba spočítať výhonky baobabu, pretože každý jeden výhonok znamená jeden rok. Neviem, čo by na to povedali botanici, ale mňa počítanie výhonkov celkom bavilo.

Kvety baobabov sú červenkasté a ovocie, ktoré dozrieva, pripomína tvar kokosových orechov. Nemala som príležitosť ho ochutnať, pretože teraz nie je sezóna. Ľudia však hovoria, že má kyselkastú chuť, podobne ako grapefruit. Okrem plodov sa využívajú i listy, predovšetkým v medicíne, napríklad ako liek proti horúčke.


Cestovné agentúry lákajú turistov do „Allée des baobabs“ cestou do Morondavy, najkrajšieho miesta, kde rastú baobaby. No baobaby voľne rastú na celom západnom pobreží. Najbizardnejšie tvary majú podľa mňa v okolí Andavadaoky, vyzerajú ako škriatkovia z rozprávok. Keď som bola v jednom malom parku blízko Mangily, náš sprievodca mal mimoriadne dobrú predstavivosť a bavil nás rôznymi prirovnaniami baobabov – baobab, čo vyzerá ako stoličkami, unavený baobab, baobab – vazaha, zamilovaný párik, baobab - lezec... Môžete si pozrieť fotky a posúdiť sami. 

Cliché "jumping pic". Foto: Francisco Cuevas
Ďalšia cliché fotka - Pancho s deťmi.

Allée des baobabs
Baobaby škriatkovia v Andavadaoke. Foto: Francisco Cuevas


Mini baobas. Náš sprievodca mu napočítal 13 rokov. :)

Baobab - lezec.

Ďalší lezecký baobab.
Baobab - bábätko.
Baobab - dvojičky.

Baobab s tvárou.
Baobab - domyslite si, ktorá časť tela to je. 

Baobab vazaha - šúpajúci sa ako bieli turisti. 

Kvitnúce baobaby.
Baobab - žena.

Unavený baobab.

Baobab - húpacia sieť.
Zamilované baobaby.
Ďalší unavený, lenivý baobab.
Ovocie baobabu.


No comments:

Post a Comment